Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κοινωνικά επιδόματα μόνο με εισοδηματικά κριτήρια



Μια σειρά σημαντικών παροχών που δίνουν «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί -πολλοί ξαφνικά και βίαια- στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, περιλαμβάνονται στη μακριά λίστα των επιδομάτων που έχουν μπει στο στόχαστρο της Τρόικας των δανειστών. Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας που κωδικοποιεί τις παροχές και προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση πολλών επιδομάτων, καθιέρωση ενός ενιαίου επιδόματος που θα αντικαταστήσει τις οικογενειακές-πολυτεκνικές παροχές και μεσομακροπρόθεσμη δημιουργία ενός καθολικού ελάχιστου εισοδήματος, βρίσκεται ήδη στα χέρια του νέου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Η αλλαγή άλλωστε του ονόματος του υπουργείου, με την προσάρτηση του τομέα της Πρόνοιας, δείχνει το πόσο σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο νέος υπουργός, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Δείχνει βέβαια και κάτι ακόμη: οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ήδη, από την πρώτη επίσκεψή τους στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν ότι το θέμα των προνοιακών επιδομάτων είναι κεντρικό, μαζί με το θέμα των μισθών και των συντάξεων.

Στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, που τύποις δεσμεύει την κυβέρνηση όσο και το Μνημόνιο 2, προβλέπει προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Στο Μνημόνιο 2 που ισχύει μέχρι να αλλάξει, προβλέπεται η περικοπή δεκάδων επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δηλαδή το 2014.

Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση με τα μέλη της Τρόικας, στην οποία συμμετείχε και η ΝΔ, έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα ύψους όχι 1,5 δισ. αλλά ούτε 350 εκατ. ευρώ…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια χειρισμών. Μεταξύ των περισσότερων από 85 επιδομάτων συγκαταλέγεται ακόμη και η κατώτατη σύνταξη και το ΕΚΑΣ…

Μόνο στο άκουσμα της είδησης, η νέα ηγεσία του υπουργείου τρόμαξε, απέκλεισε όμως παράλληλα την όποια παρέμβαση, τουλάχιστον μέχρι, όπως λέει και η έκθεση εξεταστεί το θέμα το πλαίσιο δημιουργίας ενός ελάχιστου εισοδήματος, ως δίκτυ ασφαλείας που θα λαμβάνεται μόνον από εκείνους που δεν μπορούν να εργαστούν.

Άλλωστε, βάσει της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) η κατώτερη σύνταξη που εγγυάται το κράτος ορίζεται στα 360 ευρώ.

Στην έκθεση θεωρείται αναγκαίος ο διαχωρισμός των παροχών κοινωνικής ασφάλισης με τις παροχές αλληλεγγύης, καθώς και η καθιέρωση ενός ενιαίου οικογενειακού επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια, χρηματοδοτούμενου μέσω της γενικής φορολογίας, διαχειριζόμενου από το υπουργείο Εργασίας και διανεμόμενου από τον ΟΓΑ, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τον αριθμό των τέκνων.

Προτείνεται ακόμη, ο εξορθολογισμός των κριτηρίων για τις παροχές αναπηρίας. Με τη διαπίστωση ότι, το σύστημα είναι ασκόπως πολύπλοκο, με συνολικά 35 κατηγορίες δικαιούχους αναπηρικής παροχής, συμπεριλαμβανομένων δέκα διαφορετικών προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας για τυφλούς, π.χ. τυφλούς εργάτες, τυφλούς συνταξιούχους, τυφλά παιδιά σε ειδικά σχολεία και τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες για κωφούς και κωφάλαλους, ο ΟΟΣΑ προτείνει την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε όλες τις παροχές.

Όσο για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία μαζί με ΕΚΑΣ και Κατώτερες Συντάξεις συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο των επιδομάτων προς… κούρεμα, ο Οργανισμός προτείνει τη διατήρηση του χρονικού ορίου των 12 μηνών στην καταβολή τους, την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων παράλληλα με την κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών, προκειμένου να καλύπτονται πρόσωπα σε ηλικία απασχόλησης, τα οποία βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου