Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Φωτιά" οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ



"Φωτιά" οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ : Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις συμπιέζονται δραματικά, παρατηρούνται αυξήσεις έως και 32% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα ράφια των super market. Συγκεκριμένα Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις συμπιέζονται δραματικά, παρατηρούνται αυξήσεις έως και 32% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα ράφια των super market. Συγκεκριμένα αυξήσεις έως και 18.5% παρατηρείται στο κακάο, 2-5% στο γάλα, 5% σε κονσέρβες και 6% στα γιαούρτια, 9 % σε είδη προσωπικής φροντίδας, 3,5% σε χαρτικά και 17% σε κονσέρβες.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών Βασίλης Λύγκας επισημαίνει πως το καλάθι των προϊόντων που παρακολουθεί το κέντρο αυξήθηκε κατά 3.5%.
«Από έρευνα που έχει κάνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών προκύπτει ότι έχουμε αυξήσεις σε τρόφιμα, σε είδη διατροφής περίπου 3 με 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Κατά συνέπεια υπάρχει ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα το οικογενειακό καλάθι παρουσιάζει μία αύξηση σε σχέση πάντα με το Γενάρη του 2011 της τάξης του 2,3%, που σημαίνει σε απόλυτες τιμές κάπου 52€ παραπάνω χρειάζεται ένα ελληνικό μεσαίο νοικοκυριό για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες».

Σε ό,τι αφορά το λόγο που συμβαίνει αυτό ο κ.Λύγκας αναφέρει ότι δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει ασύδοτη οικονομία, λειτουργούν τα καρτέλ στα ράφια, 5 – 6 μεγάλα σουπερ μάρκετ ελέγχουν τη λιανική πώληση σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και 20 με 25 πολυεθνικές ελέγχουν το χονδρεμπόριο πάλι σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Κατά συνέπεια παρουσιάζεται αυτή η αύξηση στις τιμές και αυτό δεν το λέμε έτσι τυχαία γιατί σε έρευνα που έχουμε κάνει αλλά και έρευνα που έκανε πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτει ότι 70 προϊόντα ίδιας μάρκας, ίδιας ποσότητας, ίδιας ποιότητας σε σχέση με 4 – 5 άλλες χώρες τις Ευρώπης παρουσιάζει απόκλιση η χώρα μας στις τιμές περίπου 30 – 35%.

Σχετικά με τη προστασία των καταναλωτών ο κ. Λύγκας επισημαίνει ότι πρέπει ο καταναλωτής να προστατευτεί από την ίδια την πολιτεία μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Βέβαια, το μεγαλύτερο όπλο του καταναλωτή είναι το μποϊκοτάζ.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται στροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Συγκεκριμένα η αναλογία των πωλήσεων είναι 60 προς 40, όταν πριν από 4 χρόνια η πώληση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ήταν μόλις 15%.

Ωστόσο μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που φτάνουν έως και 32%, έχουν κάνει μέσα σε ένα έτος αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ την ίδια ώρα πωλούν τα επώνυμα στις ίδιες τιμές ή και χαμηλότερες από πέρυσι.

Εκμεταλλευόμενο τη στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το οργανωμένο λιανεμπόριο επιχειρεί μέσα από τις ευρείες ανατιμήσεις στα δικά του σήματα να αντισταθμίσει τις απώλειες σε τζίρο και κέρδη που υφίσταται την τελευταία διετία λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου, σε σύνολο 574 προϊόντων, αυξήθηκαν οι τιμές σε 395 εξ αυτών.

Στη δυναμική της αγοράς των private label έχει αναμφίβολα συμβάλλει η οικονομική ύφεση με αποτέλεσμα όπως δείχνουν κλαδικές μελέτες (ICAP, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.) το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να έχει διαμορφωθεί στο 20% του συνόλου των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ (δηλαδή 1 στα 5 προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές είναι ιδιωτικής ετικέτας.

Κυρίαρχη κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν τα τρόφιμα με ποσοστό συμμετοχής 61% περίπου στο συνολικό μέγεθος της αγοράς. Ακολουθεί η κατηγορία που περιλαμβάνει τα προϊόντα καθημερινής συντήρησης του νοικοκυριού (απορρυπαντικά, χαρτικά, καθαριστικά) με ποσοστό 16% και η κατηγορία που περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως χρηστικά είδη του νοικοκυριού, καθώς και τα είδη ένδυσης με ποσοστό 12%.

Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε από το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόθεση αγοράς ιδιωτικής ετικέτας υπάρχει για τα οινοπνευματώδη σε ποσοστό 13%, για τον καφέ 12,5%, για την ένδυση 10,2%, για τα αρτοσκευάσματα 29,3%, για γάλα και γαλακτοκομικά 24,2%, για μη οινοπνευματώδη ποτά 17,7%, για χαρτικά 70,7%, για είδη προσωπικής καθαριότητας 14,7%, για καθαριστικά 40,5%, για απορρυπαντικά 35,3%, για συσκευασμένα τρόφιμα 57,1% και για κατεψυγμένα τρόφιμα 20,1%.

Είναι ωστόσο αξιοσημείωτα τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για 1.100 προϊόντα για το Ιανουάριο του 2012 που δείχνουν ότι η συνολική μεταβολή τιμών στα επώνυμα προϊόντα ανέρχεται στο 2,8%, ενώ στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας η μεταβολή κυμαίνεται πάνω από το 6%. Παρόλα αυτά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εξακολουθούν να πωλούνται αρκετά φθηνότερα σε σύγκριση με τα επώνυμα προϊόντα μέχρι και 65%.
Zougla.gr                                           http://www.madata.gr/epikairotita/economy/179286.html         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου