Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος των πρωτεϊνών στον ανθρώπινο οργανισμό

Οι πρωτεΐνες παίζουν πολλαπλό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιούνται σε πλήθος λειτουργιών. Σημαντικότερες από αυτές είναι η δημιουργία νέου ιστού και η αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιστών από φθορές. Αυτός είναι και ο λόγος της ανάγκης αυξημένης πρόσληψης κατά την ανάπτυξη. Εκτός αυτού, οι πρωτεΐνες μπορούν να αποδώσουν ενέργεια όμοια με αυτή των...
υδατανθράκων σε ακραίες καταστάσεις για τον οργανισμό, ενώ συμβάλλουν και στην ενίσχυση της φυσικής του άμυνας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι, για ένα μέσο ενήλικα, 0,8-1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι πρωτεΐνες, αποτελούνται από αμινοξέα, που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Απ τα 20 αμινοξέα , τα 9 είναι ¨απαραίτητα¨ δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας, οπότε πρέπει να τα εξασφαλίζει απ τις τροφές , τα υπόλοιπα 11 ¨μη απαραίτητα¨ μπορεί να συνθέσει.
Τι εννοούμε όταν λέμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Οι πρωτεΐνες που προσλαμβάνονται από τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν πρωτεΐνες με την πιο υψηλή βιολογική αξία. Η βιολογική τους αξία, εκτιμάται από το ποσό των απαραίτητων αμινοξέων που διαθέτουν. Η ζωική πρωτεΐνη περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα , ενώ…
…Τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά περιέχουν λιγότερα ¨απαραίτητα¨ αμινοξέα και ανήκουν στα χαμηλής βιολογικής αξίας τρόφιμα. Όμως ο κατάλληλος συνδυασμός των φυτικών τροφίμων, μπορεί να δώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Κάποια τρόφιμα θα συμπληρώσουν τις ελλείψεις κάποιου άλλου και έτσι θα έχουμε πρωτεΐνη ισάξιας με αυτή της ζωικής προέλευσης.
Οι συνδυασμοί που θα δώσουν πρωτεΐνη με υψηλή βιολογική αξία είναι :

Ρύζι + όσπρια, Ρύζι+ σιτάλευρο + σόγια, Ρύζι + σησάμι, όσπρια + σησάμι, Ρύζι + γαλακτοκομικά , Σιτάλευρο + φασόλια, Καλαμποκάλευρο + φασόλια, Φασόλια + γαλακτοκομικά , ξηροί καρποί + γαλακτοκομικά

Η Μεσογειακή διατροφή και οι συστάσεις υγιεινής διατροφής , επισημαίνουν ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων θα πρέπει να περιορίζεται σε λίγες φορές το μήνα. Ειδικά το κρέας προτείνουν η κατανάλωση του να είναι 1 φορά την εβδομάδα.
Τα όσπρια και λαχανικά , μπορούν να μας παρέχουν την συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης , σε πιο υγιεινή επιλογή γιατί :
• Δεν θα μας επιβαρύνει με περιττά κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη
• Περιέχουν φυτικές ίνες που καταπολεμούν τα κορεσμένα λίπη, συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου.
• Τα όσπρια , μας παρέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορος, χαλκός, και μαγνήσιο.
• Ο σίδηρος που περιέχεται στα όσπρια δεν είναι εύκολα απορροφήσιμος, γι αυτό θα πρέπει να τα συνδυάζουμε με Βιταμίνη C ( περιέχεται σε πορτοκάλι , πιπεριές )
• Οι φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να μειώσουν τη πίεση.

www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου