Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ασφαλές Σπίτι!


«Σπίτι μου σπιτάκι μου» είναι η λαϊκή έκφραση που περιγράφει την ασφάλεια και τη θαλπωρή που νιώθει στο καταφύγιό του ο καθένας. Ίσως όμως τελικά για να γίνει αυτό, χρειάζεται προσοχή και ένας πρακτικός οδηγός για να προλάβεις ατυχήματα παντός είδους!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του «GeroBilim» (Journal on Social & Psychological Gerontology), του Παν/μίου Paisley, περίπου το 1/5 των ατόμων που διακομίζονται κάθε χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν τραυματιστεί μέσα στο σπίτι!Δες λοιπόν, τι πρέπει να προσέχεις σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και λάβε τα μέτρα σου.

ΚΟΥΖΙΝΑ
Ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνιά της κουζίνας, η οποία αποδεικνύεται ένα από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια του σπιτιού, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και τη νοικοκυρά, που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο της σ' αυτόν το χώρο.
Μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, τα μαχαίρια του σπιτιού θα πρέπει να είναι πάντα εξαιρετικά κοφτερά. Το αντίθετο είναι επικίνδυνο, αφού έτσι, αναγκάζεσαι να πιέσεις περισσότερο για να κόψεις, με κίνδυνο να τραυματιστείς. Αν στο σπίτι έχεις μωρά ή νήπια, θα πρέπει να τοποθετήσεις τα μαχαιροπίρουνα ή σε ψηλό ράφι ή να προμηθευτείς τα ειδικά κλείστρα που «κλειδώνουν» το συρτάρι, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτά. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τη σωστή χρήση των μαχαιριών, ώστε να μην κινδυνεύουν.

Φούρνος, κουζίνα και απορροφητήρας
Όταν μαγειρεύεις θα πρέπει να χρησιμοποιείς τα εσωτερικά μάτια της κουζίνας πρώτα, αυτά δηλαδή που είναι πιο κοντά στον τοίχο, ενώ τα χερούλια από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια θα πρέπει να είναι και αυτά στραμμένα προς τα μέσα. Επίσης, θα πρέπει να αλλάζεις τακτικά (κάθε 3 μήνες) το φίλτρο του απορροφητήρα, μια και λόγω του λίπους που απορροφά γίνεται εξαιρετικά εύφλεκτο. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, θα πρέπει να προμηθευτείς ειδικά προστατευτικά που απομονώνουν τα μάτια της κουζίνας και δεν επιτρέπουν στα παιδιά να αγγίζουν τις κατσαρόλες ή τα μάτια.

Απορρυπαντικά, φάρμακα
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ντουλαπάκι του μπάνιου, το πιο σωστό είναι το φαρμακείο του σπιτιού να βρίσκεται σε ασφαλή θέση, σχετικά ψηλά, σε δροσερό μέρος, μακριά από εστίες θερμότητας και να έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο τα ενήλικα μέλη της οικογένειας. Επίσης, αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι, τα απορρυπαντικά θα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπι που κλειδώνει, συνήθως τοποθετημένο σε ψηλό σημείο, πάνω από 1,5 μέτρο.

Μικρές ηλεκτρικές συσκευές
Μίξερ, βραστήρας, καφετιέρα κ.ά. δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης, το καλώδιό τους πρέπει να είναι κοντό, να μην προσθέτουμε προεκτάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ατμοσίδερο, το οποίο δεν πρέπει για κανένα λόγο να είναι συνδεδεμένο στην πρίζα όταν το γεμίζουμε με νερό. Τέλος, όταν χρησιμοποιείς βραστήρα, καλό είναι να ζεσταίνεις μόνο την ποσότητα του νερού που χρειάζεσαι και να μην αφήνεις ποτέ καυτό νερό στο εσωτερικό της, προς αποφυγήν ατυχήματος και εγκαύματος.

SOS κάηκα
Αφαίρεσε τυχόν ρούχα από την πάσχουσα περιοχή, καθώς και κοσμήματα, καιρίξε άφθονο κρύο νερό. Μη χρησιμοποιήσεις βούτυρο, πελτέ, ή οδοντόκρεμα, αλλά κάποια ειδική καταπραϋντική κρέμα κατά των εγκαυμάτων σε μορφή υδρογέλης. Αν το έγκαυμα είναι βαθύ, να απευθυνθείς αμέσως σε κάποιο νοσοκομείο.

SOS κόπηκα
Αν κοπείς, πλύνε αμέσως την πληγή με άφθονο κρύο νερό, ενώ αν η αιμορραγία εξακολουθεί, τοποθέτησε πάνω στο τραύμα ένα παγάκι. Απομάκρυνε τυχόν ξένα σωματίδια από την πληγή με αποστειρωμένη γάζα και καθάρισε με οξυζενέ και ιώδιο. Κάποια ειδική κρέμα για εκδορές, η οποία να μπορεί να επαλειφθεί ακόμα και σε ανοιχτές πληγές, θα βοηθήσει να επουλωθεί το τραύμα γρηγορότερα.


ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Το καθιστικό κρύβει και αυτό τις μικρές του παγίδες, με λίγη προσοχή όμως... αποκαλύπτονται! Δες, λοιπόν, πώς θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κιλίμια - γυαλιστερά πατώματα
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώσης, τα χαλιά θα πρέπει να στερεώνονται στο πάτωμα με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης. Καλό είναι στο πάτωμα είτε είναι μαρμάρινο είτε ξύλινο να μη γίνεται παρκέ, ιδιαιτέρως αν στο σπίτι κατοικούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή παιδιά. Ακόμα, φρόντισε να μη βρίσκονται διάσπαρτα στο πάτωμα αντικείμενα ή παιδικά παιχνίδια.

Τζάκια, σόμπες, καλοριφέρ
Θα πρέπει να εξασφαλίζεις κάθε χρόνο τη σωστή χρήση του τζακιού και της σόμπας, ώστε οι καμινάδες και τα μπουριά να είναι καθαρά και να λειτουργούν σωστά, ειδάλλως μπορεί να παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Επίσης, όταν το τζάκι είναι αναμμένο, θα πρέπει πάντα να τοποθετείς μπροστά το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα.

Σκάλα και πόρτες
Αν υπάρχει εσωτερική σκάλα στο σπίτι, αυτή θα πρέπει να είναι πάντα με κάθετα κάγκελα σε απόσταση μεταξύ τους 10 cm. Για τις εσωτερικές πόρτες, όταν είναι ανοιχτές, μπορείς να χρησιμοποιείς κάποιο ειδικό στοπ που τις σταθεροποιεί ώστε να μη χτυπήσουν σε ρεύμα αέρος τραυματίζοντας τα δάχτυλά μας.

Φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά εσωτερικού χώρου φιλτράρουν και ανανεώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αποβάλλοντας τις τοξίνες, τους ρύπους και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, αντικαθιστώντας τα με ζωογόνο οξυγόνο. Ωστόσο πολλά από αυτά προέρχονται από τροπικά κλίματα, από περιοχές δηλαδή που το ποσοστό των δηλητηριωδών φυτών είναι μεγάλο. Αν έχεις, λοιπόν, στο σπίτι σου τροπικά φυτά, καλό θα είναι να γνωρίζεις πόσα από αυτά περιέχουν τοξικές ουσίες και κατά πόσο είναι επικίνδυνα για τα παιδιά σου ή τα κατοικίδια ζώα σου. Κάποια από αυτά είναι το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, ο πόθος, η ποϊνσέτια (αλεξανδρινό), η αζαλέα, η ορτανσία, ο κισσός, όλα τα είδη φίκου κ.ά.

Έπιπλα σαλονιού και τραπεζαρίας
Οι αιχμηρές γωνίες των επίπλων είναι αρκετά επικίνδυνες και θα πρέπει να καλύπτονται με ειδικά κάλυπτρα ή, ιδιαίτερα αν στο χώρο υπάρχουν μικρά παιδιά, με αφρολέξ και μονωτική ταινία. Μην αφήνεις κούπες με καυτό περιεχόμενο στις άκρες και πάντα να στερεώνεις στον τοίχο βαριά έπιπλα όπως βιβλιοθήκες. Σπίρτα, κεριά και αναπτήρες θα πρέπει να τοποθετούνται σε συγκεκριμένη θέση και πάντα μακριά από παιδιά. Τα ατυχήματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα και οι γονείς οφείλουν να βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή.

SOS χτύπησα!
Τοποθέτησε στο τραυματισμένο σημείο πάγο μέσα σε καθαρή πετσέτα και κράτησέ το για 10΄. Μια ειδική φαρμακευτική κρέμα για χτυπήματα θα βοηθήσει τη γρήγορη επούλωση. Αν όμως το πρήξιμο δεν περνά ή ο πόνος χειροτερεύει, θα πρέπει να απευθυνθείς το συντομότερο σε κάποιο γιατρό ή σε νοσοκομείο.

Δηλητηρίαση
Σε περίπτωση κατάποσης κάποιου χημικού προϊόντος ή ανάμειξης και εισπνοής καθαριστικών οικιακής χρήσης, τηλεφώνησε άμεσα στο Κέντρο Δηλητηριάσεων και περιέγραψε ακριβώς τι συνέβη, ώστε να μπορέσουν να σου δώσουν οδηγίες μέχρι να μεταβείς στο πλησιέστερο νοσοκομείο.


ΜΠΑΝΙΟ

Προσοχή και στο μπάνιο, λόγω των καθαριστικών, του υγρού περιβάλλοντος και της ολισθηρότητας του πατώματος. Η πόρτα να είναι κλειστή αν υπάρχουν παιδιά.

Ηλεκτρικές συσκευές
Το σωστό είναι στο μπάνιο να μη χρησιμοποιείς πιστολάκι ή σίδερο μαλλιών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει εντελώς η ατμόσφαιρα πριν από τη χρήση, να το συνδέσεις με πρίζα που βρίσκεται έξω από το μπάνιο, να κλείσεις το καπάκι της τουαλέτας, ώστε σε περίπτωση αδεξιότητας να μην πέσει μέσα και κινδυνεύσεις από ηλεκτροπληξία, και να σκουπίσεις καλά τα νερά στην μπανιέρα.

Θερμοσίφωνας
Ποτέ δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο ή ντους με το θερμοσίφωνα αναμμένο. Αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε πρόβλημα (π.χ. να στάζει νερό), καλείς τον τεχνικό για να τον ελέγξει. Ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του στους 600 και αν θέλεις να γεμίσεις την μπανιέρα , ανοίγεις πρώτα το κρύο και μετά το ζεστό.

Μπανιέρα, ντουζιέρα
Εφάρμοσε στην επιφάνεια της μπανιέρας ή της ντουζιέρας ειδικές αντιολισθητικές επιφάνειες, καθώς και στο πάτωμα του μπάνιου. Αν αντί για κουρτίνα μπάνιου προτιμήσεις γυάλινο προστατευτικό, τότε βεβαιώσου ότι είναι κατασκευασμένο από γυαλί ασφαλείας.


ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ 

Αντισκωρικά
Άφησε το δωμάτιο να αεριστεί για αρκετές ώρες, όταν μόλις έχεις «κατεβάσει» τα ρούχα από το πατάρι, καθώς επίσης και όταν ετοιμάζεσαι να τα αποθηκεύσεις. Τα σύγχρονα αντισκωρικά μπορεί να έχουν πιο ευχάριστο άρωμα από παλιά, αλλά δεν είναι αποσμητικά χώρου. Πάντα να πλένεις καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση!

Κεριά και τσιγάρα
Αν και δημιουργούν μια ιδιαίτερα ρομαντική ατμόσφαιρα, εντούτοις να θυμάσαι πάντα να τα σβήνεις. Καλό είναι να μην καπνίζεις στον χώρο της κρεβατοκάμαρας ή, αν καπνίσεις, να φρόντισε να το σβήσεις και να απομακρύνεις το σταχτοδοχείο πριν σε πάρει ο ύπνος.

Κρεβάτι και φωτισμός
Αν χρησιμοποιείς ηλεκτρική κουβέρτα, μην αφήνεις τα παιδιά να την πλησιάζουν και απαγόρευσε το κάπνισμα, αφού είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και επικίνδυνη. Μην κρατάς τα φάρμακά πάνω στο κομοδίνο σου, ούτε σπίρτα ή αναπτήρες, αν έχεις νήπια στο σπίτι.

SOS σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας
Κλείσε αμέσως τον γενικό διακόπτη του ρεύματος και ειδοποίησε το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Μην αγγίζεις τον τραυματία, παρά μόνο αν στέκεσαι σε μια καλά μονωμένη επιφάνεια (π.χ. λάστιχο, ξύλο, εφημερίδα) και μην τον ακουμπάς με γυμνά χέρια, ούτε με μέταλλο! Μόνο με ξύλινα αντικείμενα. Μείνετε δίπλα στο θύμα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
* Άμεση Δράση 100*
* Πυροσβεστική 199
* Εφημερεύοντα νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί & φαρμακεία 14944 
* Τηλέφωνο Κέντρου δηλητηριάσεων: 210 77 93 777
* Ελληνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) 166





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου