Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Από σήμερα «δεν πληρώνουμε χωρίς απόδειξη»

Από σήμερα «δεν  πληρώνουμε χωρίς απόδειξη»Από σήμερα οι καταναλωτές που δεν θα λαμβάνουν απόδειξη, θα μπορούν να φεύγουν από το κατάστημα χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό!                    

Έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να μην καταβάλλει αντίτιμο σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, ακόμη και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών δηλαδή σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς σε περίπτωση που δεν λάβει απόδειξη.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα αναγράφεται και στους καταλόγους των εστιατορίων.
Έτσι εάν δεν σας δώσουν απόδειξη σε κάποιο εστιατόριο, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης, μπορείτε απλά να φύγετε από το κατάστημα και να θεωρήσετε τον λογαριασμό... κέρασμα!
Η θεσμοθέτηση της πρακτικής «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» περιλαμβάνεται σε σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά.
Στόχος είναι να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο η φοροδιαφυγή μέσω της άσκησης πίεσης από τους καταναλωτές προς τους επαγγελματίες.
Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στα εστιατόρια και αν επιτύχει θα επεκταθεί σε γιατρούς, ταξιτζήδες και άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.
Την ίδια ώρα την έντονη είναι η αντίδραση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο ενδεχόμενο να ισχύσει και για την αγορά εμπορευμάτων η προωθούμενη ρύθμιση.
«Eάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει», παρατηρεί η Συνομοσπονδία και συνεχίζει: «Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου