Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Εμπλοκή με τρόικα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αντιδρά στην αύξηση των δόσεων στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων, λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί απόλυτα το νέο φοροολογικό νομοσχέδιο με την τρόικα και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς αποτελεί το ένα από τα δύο προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ τον Ιανουαρίου, που αναμένεται να αποφασιστεί στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την αύξηση του αριθμού των δόσεων και τη μείωση του ελάχιστου καταβαλλόμενου ποσού προκειμένου να βοηθήσει τους φορολογούμενους, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει επισημάνει ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 2,4 εκατ. φορολογύμενοι με οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ και, κατά συνέπεια, δεν συντρέχει λόγος για αύξηση των δόσεων σε τόσους φορολογούμενος με σχετικά μικρά ποσά.Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να αποπληρωθούν σε 26 δόσεις το πολύ και το υπουργείο εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό αυτόν στις 48.Στην πράξη οι φορολογούμενοι σήμερα κάνουν μία αίτηση κατά την οποία συνήθως λαμβάνουν ως ανώτατο αριθμό δόσεων τις 15. Στη δεύτερη αίτηση και υπό προϋποθέσεις, αυξάνεται ο αριθμός στις 26 δόσεις.Η ίδια διαδικασία θα προβλέπεται και με το νέο σχέδιο, αλλά στην πρώτη αίτηση θα αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων σε 36 (από 15 σήμερα) και στη δεύτερη σε 48 από 26 σήμερα.Ταυτόχρονα, εξετάζεται να μειωθεί το ελάχιστο ποσό δόσης στα 100 ευρώ, έναντι 300 ευρώ που είναι σήμερα.Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται αναγκαίες καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. δημιουργήθηκαν στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012.
ΠΗΓΗ: NewsPark.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου