Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δυσκοιλιότητα: ποια είναι η ιατρική και ποια η εναλλακτική θεραπεία της;

Η δυσκοιλιότητα προσλαμβάνει διαφορετική έννοια στον κάθε άνθρωπο, επειδή η κένωση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε γενικές γραμμές ένας άνθρωπος είναι «φυσιολογικός» όταν αφοδεύει το μέγιστο τρεις φορές την ημέρα και το ελάχιστο μια φορά στις τρεις ημέρες. Δυσκοιλιότητα υπάρχει όταν σημειώνεται μια αλλαγή στην κανονική σειρά και τα κόπρανα είναι τόσο σκληρά που δυσκολεύουν την αφόδευση.
Αιτίες δυσκοιλιότητας
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα είναι εξαιτίας της έλλειψης φυτικών ινών στη διατροφή τους. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης καθώς και σκούρο ρύζι. Άλλοι πολύ σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να υποφέρει κάποιος από δυσκοιλιότητα είναι η έλλειψη υγρών, το άγχος καθώς και κάποια συμπληρώματα βιταμινών όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, αλλά και λόγω κάποιων φαρμάκων όπως τα αντισταμινικά.
Τέλος, δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανίζουν οι έγκυες γυναίκες , ενώ αν η δυσκοιλιότητα επιμένει, μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας περισσότερο σοβαρής ασθένειας.
Ιατρική αντιμετώπιση
Ο γιατρός θα σας θέσει κάποιες συνηθισμένες ερωτήσεις για να διαπιστώσει μήπως υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία που προκαλεί τη δυσκοιλιότητα, για παράδειγμα μπορεί να σας ρωτήσει αν έχετε παρατηρήσει αίμα στα κόπρανά σας, ενώ στη συνέχεια θα σας δώσει κάποιες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια καθαρτικά, για παράδειγμα ορισμένα καθαρτικά τα οποία περιέχουν λακτόζη, έτσι ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία της αφόδευσης.
Καλό θα είναι να αποφεύγετε τη χρήση καθαρτικών χωρίς να λάβετε ιατρική συμβουλή, ενώ τα λιγότερο «επικίνδυνα» είναι εκείνα που περιέχουν φυτικές ίνες ή ακατέργαστα συστατικά. Να μην ξεχνάτε ότι η συχνή χρήση των καθαρτικών μπορεί να «αποδυναμώσει» το έντερο (προκαλώντας ατονία στο έντερο ή καταστρέφοντας τη χλωρίδα του) ή να προκαλέσει τη δημιουργία κάποιου άλλου σοβαρού προβλήματος.
Προσοχή: Απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν η δυσκοιλιότητα επιμένει για παραπάνω από μία εβδομάδα, αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανά σας ή έντονο παρατεταμένο πόνο ή τέλος αν η δυσκοιλιότητα ξεκίνησε μετά την κατανάλωση ενός φαρμάκου.
Συμβουλές διατροφής
Τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενω προτιμήστε να καταναλώνετε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, πολλά όσπρια και σκούρο ρύζι.
Τα καθαρτικά θα μπορούσαν να σας φανούν τελείως περιττά αν μπορείτε να τρώτε πολλές φυτικές ίνες και να πίνετε πολύ νερό. Ο φυσικός τρόπος για να ξεπεράσετε το πρόβλημα είναι να τρώτε τροφές που έχουν εκ φύσεως καθαρτική ενέργεια όπως αχλάδια, δαμάσκηνα, κρεμμυδόσουπα, λινέλαιο, πράσινα λαχανικά και μεταλλικά στοιχεία καθώς και να αποφεύγετε τις αμυλούχες τροφές και τα προϊόντα από λευκό αλεύρι.
Δοκιμάστε να παρασκευάσετε ένα φυσικό χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα μπορούσε να βοηθήσει στη φυσιολογικότερη λειτουργία του εντέρου σας:
Φτιαξτε μισό λίτρο από ίσες ποσότητες από τα εξής: Καρότο, σπανάκι, μήλο, σταφύλι. Πιείτε το χυμό αυτό χωρίς να τον αραιώσετε και με άδειο στομάχι.
Γενικότερα, προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα) και να γυμνάζεστε με κάποιο τρόπο τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα, αφου η ανεπαρκής άσκηση σε συνδιασμό με μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα λόγω ελλείψεως κίνησης. Αν κάνετε καθιστική εργασία μπορέιτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας κάνοντας τακτικές κοιλιακές ασκήσεις.

Εναλλακτικές θεραπείες

-Ομοιοπαθητική: είναι μια επιστήμη που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική). Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, αλλα σιγουρευτείτε για τις ιατρικές του γνώσεις προτού τον επισκεφθείτε.

Μείγμα Βοτάνων για Δυσκοιλιότητα
-Βότανα: Προτιμήστε εκείνα που διεγείρουν τη φυσική έκκριση των πεπτικών υγρών όπως τη χολή βοηθώντας έτσι την κένωση.
Τέτοια βότανα είναι τα εξής:
Ταραξακο(ρίζα), Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra). Tα βότανα αυτά δρουν ως ήπια καθαρτικά, ενώ άλλα όπως η σέννα (Cassia), η κασκάρα (Cascara sagrada) και η αλόη δρουν μέσω χημικής ή νευρολογικής διέγερσης, ερεθίζοντας τα τοιχώματα του εντέρου και προκαλώντας δραστική κένωση του περιεχομένου του, γι’αυτό το λόγο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση στην κοιλιακή χώρα αλλά και παρενέργειες.
Τέλος, ιδιαίτερα αποτελεσματικό και χωρις παρενέργειες είναι το μίγμα βοτάνων που διατίθεται με μορφή βάμματος και πίνεται διαλυόμενο στο νερό.

-Αρωματοθεραπεία: εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, τα οποία μπορούν με πολλούς τρόπους να βοηθήσουν φυσικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Συγκεκριμένα:
Τα αιθέρια έλαια κανέλλας και κίτρου όταν λαμβάνονται εσωτερικά έχουν αποτελεσματική δράση στην ισορροπημένη διαδικασία της κένωσης ενώ τα αιθέρια έλαια δεντρολίβανου και μαντζουράνας μπορούν να βοηθήσουν χρησιμοποιούμενα εξωτερικά με τον εξής τρόπο:
Αναμίξτε 3 σταγόνες αιθερίου ελαίου δεντρολίβανου και μαντζουράνας και 2 σταγόνες ελαίου χαμομηλιού σε 30ml (6 κουταλάκια γλυκού) αμυγδαλέλαιο. Καντε απαλό μασάζ στην περιοχή γύρω από τον αφαλό με κυκλικές κινήσεις.

-Γεμμοθεραπεία: αποτελεί εξελιγμένο κλάδο της φυτοθεραπείας (μέρος της οποίας είναι και η χορήγηση βοτάνων και φυτών είτε ως αποξηραμένο φυτό, δηλαδή με μορφή τσαγιού είτε ως βάμμα, με τη διαφορά ότι στη γεμμοθεραπεία τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα εμβρυικά του κύτταρα, για παράδειγμα τα φρέσκια μπουμπούκια. Τα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα χορηγούνται με τη μορφή πόσιμου διαλύματος. Σε αυτήν την περίπτωση χορηγείται δυναμοποιημένο διάλυμα του φυτού ταραξάκο.

-Λιθοθεραπεία: είναι μέθοδος που χρησιμοποιεί διαλύματα και δυναμοποιημένα ορυκτά με θεραπευτικό σκοπό. Σκοπεύει στην ανακούφιση του σώματος από ορισμένα μεταλλικά ιόντα όταν το «μπλοκάρισμα» οδηγεί σε παθολογικά συμπτώματα και σημάδια που απαιτούν θεραπεία και η δράση της γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της αναλογίας. Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται με τη μορφή υπογλώσσιας αμπούλας.

-Ρεφλεξολογία: απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή που συνίσταται στην πίεση κατάλληλων σημείων στα άκρα, γεγονός που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει.

-Βελονισμός: πανάρχαιη μέθοδος ανατολικής προέλευσης (η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια), με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη η σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας, κτλ.
Δοκιμάστε να πιέσετε με το δάκτυλό σας στο πίσω μέρος του χεριού, σε απόσταση περίπου 4 δακτύλων από τον καρπό και κάντε μασάζ ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις.
Λυγίστε το χέρι σας στηρίζοντάς το στον άλλο ώμο. Πιέστε τον αντίχειρα του άλλου σας χεριού βαθιά στην εξωτερική άκρη του αγκώνα του λυγισμένου χεριού και κρατήστε το για 1 λεπτό. Επαναλάβετε και στο άλλο χέρι.

Από την Ειρήνη Καφίρη, Φαρμακοποιό και επιστημονική συνεργάτη του www.iator.gr .

Είδαμε το άρθρο: http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2120470

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου