Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

3,3 εκατ. Ελληνες χρωστούν στο Δημόσιο 66 δις. ευρώ !!!!

Τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο,
ενώ ακόμα δεν έχουν αποσταλεί τα νέα χαράτσια
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζουν να σπάνε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Ηδη τα χρέη αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ, με τους φορολογούμενους που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Εφορία να ξεπερνούν πλέον τα 3,3 εκατομμύρια.Τα χρέη που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έχουν ήδη εκτοξευτεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται τα 5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα με 1 έως 4 χαράτσια στα εισοδήματα (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελείας) και ακόμα 5,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά με το νέο χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο ονομάζεται «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ).Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών οδηγεί την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου στη σκέψη να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα τους όρους της πάγιας ρύθμισης, η οποία όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δεν έχει πετύχει τους στόχους της.Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, στα 61,64 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο που είχαν συσσωρευθεί έως τις 31/12/2013 προστέθηκαν ακόμα 4,325 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Τα πράγματα μάλιστα γίνονται ακόμα δυσκολότερα, καθώς από τα νέα χρέη έχει εισπραχθεί μόλις το 10,10% έναντι μνημονιακού στόχου 16% έως το τέλος του Ιουνίου.
Ελεγχοι εκτός στόχων
Αρνητικά είναι τα στοιχεία και από το μέτωπο των ελέγχων, έστω και αν τους τελευταίους δύο μήνες ο ελεγκτικός μηχανισμός προσπάθησε να επιταχύνει τις διαδικασίες. Ωστόσο, η υποστελέχωση των υπηρεσιών δεν επέτρεψε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο τετράμηνο ολοκληρώθηκαν 131 πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι στόχου 250 ελέγχων έως το τέλος Ιουνίου, ενώ και οι εισπράξεις βρίσκονται στα επίπεδα του 29,25% έναντι στόχου 65%.

Ιδια εικόνα και στους μερικούς ελέγχους, καθώς ολοκληρώθηκαν μόλις 172 έναντι στόχου εξαμήνου 340. Ωστόσο, σε αυτούς τα στοιχεία για τις εισπράξεις είναι πολύ καλά καθώς στο ταμείο μπήκε το 98,5% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων.

Καμία αλλαγή προς το καλύτερο βεβαίως δεν υπήρξε στους ελέγχους φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, της λίστας των εμβασμάτων και των offshore. Συνολικά έχουν ολοκληρωθεί 116 έλεγχοι, με στόχο εξαμήνου τους 307.

Στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου έχουν ολοκληρωθεί 64 έλεγχοι, στα εμβάσματα 48 και στις offshore μόλις 4! Αντίθετα σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται 397 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, άλλοι 751 έλεγχοι στη λίστα των εμβασμάτων και 159 σε offshore.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 6 προαπαιτούμενων για την υποδόση του Ιουνίου είναι το κοινό σχέδιο δράσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εξάντληση όλων των μέσων για την είσπραξη των οφειλών ειδικά από εκείνους που χάνουν τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί.
30 Μαη 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου